En månad kvar till presidentvalets första omgång

I skrivande stund är det ungefär en månad kvar tills det är dags för presidentval i Finland. I Sverige kommer röstningen i presidentvalets första omgång att ske mellan den 17.1 – 20.1 på Finlands ambassad i Stockholm men under dessa dagar kommer det även att gå att rösta på hela 35 olika orter runt om i landet. En andra omgång hålls 31.1 – 3.2 om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna i den första omgången. Ambassaden har sammanställt information om valdagarna och var man kommer att kunna förhandsrösta vilken dag. Du finner informationen här och läs noggrant igenom vilken dag förhandsröstningen håller öppet på den ort du tänker rösta och vad du behöver ha med dig till vallokalen. Varje finsk medborgare som fyllt 18 år är röstberättigad oberoende av bostadsort.

Den egentliga valdagen är söndagen den 28.1 och då går det endast att rösta i Finland på angivet röstningsställe.

Men vilka uppgifter utför egentligen Republiken Finlands President? Här kan du läsa mer om presidentämbetets ställning och uppgifter.

Inget val utan uppställda kandidater. Det finns åtta uppställda kandidater i det kommande presidentvalet, i YLE:s valkompass kan du bekanta dig med kandidaterna och deras åsikter och jämföra dessa med dina egna.

 

Taggar: