Teatertips i Stockholm och Malmö

Den nordiska produktionen “35 jag och några skådespelare” turnerar Sverige! Produktionen är samarbete med Blaue Frau och Stefan Åkesson (Poste Restante, SE)!

7.–9.9. Moment:teater, Stockholm moment.org.se
Gästskådespelare: Maria Johansson (SE)

11.–13.9. Inkonst, Malmö inkonst.se
Gästskådespelare: Boel Maria Larsson (SE)

Hösten 2016 gick Blaue Frau ut med en open call till skådespelerskor i hela Norden för föreställningen “35 Jag och några skådespelare”. Uppgiften var att beskriva ett tillfälle där det professionella jaget sammanblandats, krockats eller förskjutit med det privata jaget. Det kom in 139 svar från hela Norden, 139 berättelser om de dilemman som uppstår mellan det publika och det privata. Av dem som sökte valdes 5 skådespelerskor ut för att vara med och skapa en interaktiv upplevelse om hur vi alla brottas med frågan om vilka vi är och vilka vi blir sedda som. En fråga som blir särskilt påtaglig i det dagliga flödet i sociala medier.

Internet kan liknas vid en teater där vi alla agerar och betraktar varandra. I “35 Jag och några skådespelare” fylls den fysiska teaterlokalen med specialanpassade interaktiva stationer, där publiken får vägledning i hur de kan konstruera och repetera in sin internetpersona och vilka sociala koder som kan användas för att göra internet till en feministisk utopi. Ett flickrum som präglas av systerskap och stöttning. ”35 Jag och några skådespelare” är ett konstnärligt försök att formulera ett alternativ till den sexistiska kultur som nu bl.a blottläggs i vredesvrålet #metoo.

Ur arbetsgruppens PM: ”Om behovet av revolutionär träning”
“Som en konsekvens av så kallade ‘privatpersoners’ ökade användning av så kallade ‘sociala media’, är det arbetsgruppens rekommendation att ‘privatpersoner’ erhåller träning i bruket av ‘sociala medier’”.

”35 jag och några skådespelare” är ett samarbete mellan finlandssvenska Blaue Frau (Sonja Ahlfors & Joanna Wingren), Stefan Åkesson (Poste Restante, SE) och de nordiska skådespelarna: Nina Matthis (SE), Sepideh Khodarahmi (SE), Bergdís Jóhannsdóttir (IS), Lidia Bäck (FI) och Klara Wenner Tångring (SE).

Facebook-evenemanget i Stockholm:
https://www.facebook.com/events/1957131521020058

Biljetter:
https://kulturbiljetter.se/…/35-jag-och-n%C3%A5gra-sk%C3%A5…

Grupper på minst 5 personer får biljetter till rabatterat pris. Boka via e-mail birgitta@moment.org.se

Blaue Frau är en finlandssvensk feministisk och normkritisk duo som består av skådespelarna Sonja Ahlfors och Joanna Wingren. Blaue Frau grundades 2005 som en fristående filial till den nordiska drag king gruppen subfrau (subfrau.net). Blaue Frau har gjort sjukt många projekt och turnerat sjukt mycket, förutom 22 produktioner och otaliga workshops. Just nu samarbetar Blaue Frau med Radioteatern på Svenska YLE i Finland. Den 6-delade poddserien ”FRIEND(re)QUEST” har premiär i slutet av 2018. Manuset har skrivits av Karolina Bång (SE) och för regin står Isabel Cruz Liljegren (SE). Musiken är specialskriven för serien av Ji Nilsson (SE).