Kultur: Bok om Vasa brand väcker intresse i Svenskfinland

Mikaela Nykvist har gett ut en debutroman som heter “Rök i fjärran“. Boken som har sålt bra i Svenskfinland handlar om ett antal kvinnoöden under den stora branden som drabbade staden Vasa år 1852.

FRIS bad författaren Mikaela Nykvist att beskriva boken.

“Boken är en historisk roman, den är fiktiv men uppbyggd på riktiga händelser och den inleds med att staden Wasa brinner ner år 1852. Boken är spännande med inslag av födelse, död, kärlek, klasskillnad, nedrivning och uppbyggnad. Känslor av både hopp och förtvivlan. Just nu skriver jag del två i ”Runsorserien” och jag har planerat att det skall bli åtminstone tre delar.”

Det var under en guidad rundtur vid ruinerna i Vasa som hennes intresse väcktes för hur den stora branden påverkade olika människors liv.

Om man är intresserad, går det att få tag på boken i Sverige?

“Ja, jag har sett att några bibliotek i Sverige har tagit in den i sitt urval. Den går dessutom att köpa online både som e-bok och häftad”.

Mer information om boken och författaren finns här.

Svenska Yle uppmärksammade tidigare boken.

Baksidestexten på boken:

Wasa är en vacker, stor stad med livlig handel och många fartyg som anlöper hamnen.

Året är 1852, sommaren är ovanligt varm och vattnet sinar i brunnarna. Just då slarvar någon med elden, mossan fattar eld och innan dagen är till ända har staden Wasa brunnit ner till grunden.

Elna står på fältet utanför staden när hon noterar att den brinner, en brand som skulle förändra hennes liv totalt. Färden genom den brinnande staden etsar sig fast i hennes minne trots att klarar hon sig helskinnad ur det brinnande helvetet. Amalia sitter och speglar sig när pigan avbryter henne abrupt. Hon tar med sig sin faster och de flyr hals över huvud ut ur staden. Alfred och hans familj i byn Runsor utanför stadsgränsen tar varmhjärtat emot de flyende när de anländer. Både Elna och Amalia kommer till hans gård.

Uppbyggnaden av staden tar länge och det är mycket politik involverat innan några beslut tas. Invånarna lever i en stad utan stad en lång tid och utmaningarna är många.

Elna, Amalia och Alfred går alla tre genom stora förändringar året efter branden och deras hopknutna öden startar med branden.

Taggar: ,