Finlandssvensk kyrksöndag (kan ses i efterhand)

>> Länk till sändningen från Finska församlingen på YouTube <<

Under flera år har Fris uppmärksammat Runebergsdagen med mingel och annat program. I Uppsala har vi flera år haft en finlandssvensk gudstjänst i anslutning till Runebergsdagen. Sedan har vi haft kyrkkaffe med programinslag efteråt. Vår idé i Finlandssvenskar i Uppsala (FSU) har varit att hålla en svenskspråkig gudstjänst med psalmer av finlandssvenska psalmförfattare som faktiskt finns i Svenska kyrkans psalmböcker. Där hittar man både Runeberg och Topelius men också en del andra. På det sättet kan man uppmärksamma den svenskspråkiga kyrkligheten som finns i Finland i anslutning till den finlandssvenska rörelsen i Sverige, företrädd av riksorganisationen Fris med dess många lokala föreningar.

Svenskspråkig gudstjänst firas regelbundet i finska församlingen i Stockholm. FSU hade i år tänkt sig en bussresa för att fira en svenskspråkig gudstjänst i Stockholm men pandemin satte stopp. Istället bad församlingen mig att ställa upp att predika i en sådan gudstjänst och det hela har utvecklats till den ”finlandssvensk kyrkdag” som kan ses på församlingens hemsida över hela landet. Just nu är det svårt för de finlandssvenska föreningarna i landet att komma samman och ha något program. Då kan gudstjänsten via nätet vara ett bra sätt att fira Runebergs-dagen som ett inslag i verksamheten. Efter gudstjänsten kan man delta i ”Zoom-minglet” istället för det vanliga ”kyrkkaffet”.

Väl mött vid datorerna och minglet!

Rabbe Sandell, ordförande Finlandssvenskar i Uppsala

Uppsala 2021-01-24

Om du önskar sprida eventet i dina sociala medier – och/eller skriva ut och sätta upp – kan du ladda ned affischen som PDF här: