Val till Europaparlamentet

Flera har hört av sig till oss på FRIS och undrat om vi kan göra en liknande guide om EU-valet som vi har gjort om det finländska riksdagsvalet. Det är klart vi kan!

Vad handlar det om?

Val till Europaparlamentet, EU-val, hålls i Sverige den 26 maj. I valet väljer EU-medborgarna 751 (efter Brexit är det tänkt att antalet ska minskas till 705) ledamöter för de kommande fem åren, Sverige har 20 representanter och Finland 14. Europaparlamentet är med och beslutar om EU:s lagar och budget.

Så här fungerar EU, kort version. Text.

Så här fungerar Europaparlamentet. Video.

I vilket medlemsland ska jag rösta?

Alla EU-medborgare (medborgarskap i något av EU:s medlemsländer) över 18 år har rösträtt. Om du endast är svensk medborgare bosatt i Sverige så röstar du i Sverige. Om du är finländsk medborgare men bosatt och folkbokförd i Sverige har du två alternativ. Antingen väljer du att rösta i det svenska eller det finländska EU-valet. Om du i dagarna har fått hem ett brev som säger att du behöver anmäla rösträtt i det svenska EU-valet så behöver du göra det innan den 26 april för att få rösta i Sverige. Om du inte gör detta kommer du vara registrerad i den finländska vallängden och rösta i det finländska EU-valet.

Om du däremot har fått hem ett brev att du är upptagen i den svenska röstlängden men är finländsk medborgare och vill rösta i det finländska EU-valet behöver du anmäla om utträde ur den svenska röstlängden innan den 26 april. De svenska myndigheterna meddelar då Finland att du vill rösta i det finländska EU-valet.

Personer som har dubbelt medborgarskap kan välja att rösta antingen i Finland eller i Sverige, det är endast möjligt att rösta i ett medlemsland.

Mer information om röstning för EU-medborgare och blankett för utträde ur den svenska röstlängden.

När och var kan jag rösta?

Röstar i det svenska EU-valet:

På valdagen den 26.5 kan du rösta här.

Förtidsröstning från 8 – maj till 24 maj. Mer information här.

Röstar i det finländska EU-valet.

På valdagen den 26.5 endast på angivet röstningsställe.

Förhandsröstning utomlands 15-18 maj. Mer information om detta kommer senare.

Vad bör jag göra nu?

Vi råder människor som har möjligheten att rösta i antingen Finland eller Sverige att reda nu bestämma sig för i vilket land man vill rösta. Det är viktigt att lämna in blanketten för EU-valet innan den 26 april om man vill ändra det land som man röstar i.

Ps. Här hittar du vår information om riksdagsvalet i Finland.