Jannika Häggström om Gandhi, vårdhjältar och att kallas protestsångare

Jannika Häggström. Foto: Rosie Alm
Jannika Häggström är finlandssvensk frilansande musiker, föreläsare och författare, men den banan har varit långt ifrån självklar. Till vardags uppträder hon ofta med efterfrågade covers för personer inom äldrevården, men hennes repertoar innehåller även egenskrivna hyllningar till vardagshjältar och ett visst mått av samtidskritik. Den 23 april uppträdde hon på Finntastic Festival i Stockholm.

Som uppvuxen i Borgå och med bakgrund även i Helsingfors upplevde Jannika utifrån sin kontext en förväntan att följa samhällets utstakade vägar snarare än att hitta sin egen. När hon var 20 år gick hon på en vissångarlinje i Sverige där hon fick god respons, men de upplevda kraven att vara en fena även på marknadsföring var inte hennes grej. I stället flyttade hon tillbaka till Finland för universitetsstudier. Efter ett tag insåg hon att det inte var tillräckligt ”hardcore” att studera psykologi och hoppade därför av.

– Jag gick ”all in” för att bli personlig assistent i stället, säger Jannika och förklarar att hon hellre jobbar bredvid en person än ”ovanifrån”.

Därefter fortsatte hon som undersköterska och inom demensvården.

– Där tog musiken tillbaka mig! utbrister Jannika glatt.

Sedan 10–12 år tillbaka frilansar hon som musiker, föreläsare och har gett ut boken ”Som får ditt hjärta att sjunga” (Vulkan, 2015) med glimtar från hennes tid inom demensvården.

– Jag märkte att musiken är ett sätt att nå fram till en person som verkligen inte vill gå in i badrummet utan klamrar sig fast i dörren, förklarar hon.

Uppträdde på Finntastic Festival

Den 23 april uppträdde hon på Finntastic Festival tillsammans med sin pianist Sandra Falkeborn. Under namnet Duo Hjärtansfröjd gör de ofta spelningar på äldreboenden i samarbete med kommuner, hos pensionärsföreningar eller kulturföreningar. Under pandemin har det mest blivit digitala spelningar.

Vad inspirerar dig till att skriva egna sånger?

– Om det redan finns en låt om ett ämne använder jag den, men om det saknas en låt inspireras jag att skriva en.

En sång som uppstod på detta sätt och som Jannika lovar att framföra på Finntastic är ”En hyllning till några änglar jag känner”. Den riktar uppmärksamheten mot vårdpersonal som stiger upp i gryningen varenda dag, tvättar allt som omedelbart blir smutsigt igen, och ändå fortsätter att göra samma sak.

– Utan de här människorna skulle jag inte orka finnas. Det är så vackert!

En sång som kommit till på liknande vis är titelspåret till cd:n ”Tack till ofrivillig krigare”. Historien bakom den är ett möte med en demenssjuk man för några år sedan.

Personalen försökte att nå fram till mannen som hade fastnat i sina upplevelser från inbördeskriget i Finland, samma krig som Jannikas morfar deltog i. Berörd av kopplingen blev hon inspirerad att tillägna honom låten. När den var klar spelade hon upp sången för mannen som då började berätta mer om sina upplevelser och sedan kunde de skala potatis tillsammans. Låten har kommit att bli en hyllning till alla som kämpar ”för en massa bra saker”.

Inför Finntastic Festival beskrevs du som protestsångare, på vilket sätt håller du med om den beskrivningen?

– Jag tycker att den är jättebra, svarar hon utan att tveka.

Hon berättar om ­”Öga för öga”, en sång inspirerad av Gandhis citat ”öga för öga gör hela världen blind”.

– Om man bara glider på i tillvaron så är det massa idéer som genomsyrar samhället, oreflekterade saker, som vi håller för sant om vi inte tänker ett steg till. Föreställningen att vi till exempel är separata isolat och att det som är bra för mig måste genast vara dåligt för dig – i grunden en slags konkurrens. Hur skulle det bli om vi i stället utgick ifrån att vi är samma mänsklighet och att det som är bra för mig är bra för dig? Det blir ju som en slags protest mot de där separatistiska idéerna, säger hon.

För de som aldrig har hört dig tidigare, varför ska de komma till din spelning?

– För att jag har en smittsam livsglädje, det brukar jag få höra. Sedan är det musikförpackade budskap kan man säga.

Jag tänker att det är så ofta vi missar skönheten i de små sakerna som finns framför näsan på oss.

Vilka slags budskap?

– Livet är ljuvligt! Jag tänker att det är så ofta vi missar skönheten i de små sakerna som finns framför näsan på oss. Men också vad människor gör för oss hela tiden och val vi har möjlighet att göra, saker som inte kostar så mycket och njutningen i att bli en bättre människa än jag var igår. Det är sådana saker som jag själv vill få med mig i livet.


Foto: Carita Portuondo Andersson

 

Om Jannika Häggström
  • Bördig från: Borgå och Helsingfors, bor i Tumba
  • Sysselsättning: frilansande musiker, föreläsare och författare
  • Aktuell med: spelade på Finntastic Festival den 23 april och turnerar med Riksteaterns komediföreställning ”Änglar finns”
  • Hemsida: jannika.se

Lämna svar