Kulturen lever i Fris – skildring av Teater Grannfolkets senaste pjäs

Under en vecka i slutet av oktober, innan smittspridningen av omikronvarianten tog fart, hade allmänheten glädjen att kunna besöka Teater Grannfolkets uppsättning av Aska & Akvavit. Fris vice ordförande Carita Haaksi rapporterar från besöket.

Lilian Larnefeldt, Ingegerd Andersson, Mats Utbult, Tommy Andersson och Bodil Åkerblom-Wiker på scen under premiären av Bengt Ahlfors pjäs ”Aska & Akvavit”. Foto: Magnus Åkerblom-Wiker

Fris verkställande utskott gästade fredagen den 22 oktober Hjorthagens kulturhus för att se Bengt Ahlfors pjäs ”Aska och Akvavit” som Teater Grannfolket äntligen kunde spela upp. Hösten 2019, på Fris 50-årsjubileum, fick vi ett smakprov och nu två år senare var det äntligen dags att genomföra pjäsen.

Bodil Åkerblom-Wiker spelar änkeöverstinnan Vera Malmgren som har svårt att begrava sin make och urnan är med under hela pjäsen. Rollen är relativt krävande med långa dialoger att komma ihåg, Änkeöverstinnans dotter, spelad av Lilian Larnefeldt, och sonen vill gärna sälja lägenheten och sätta modern på ett ålderdomshem. De vill av olika skäl få ut sitt arv. Ingegerd Andersson är som klippt och skuren i rollen som den före detta svärdottern. Trotjänarinnan Kirsti städar och undrar över alla både makabra och roliga vändningar, missförstånd och överraskningen som dyker upp från det förflutna.

Bodil Åkerblom-Wiker, Ingegerd Andersson, Lilian Larnefeldt och Johan Andersson på scen i Hjorthagens kulturhus. Foto: Magnus Åkerblom-Wiker

Sammantaget en mycket bra komedi med realistiska funderingar om livet, ålderdom och girighet, men som också innehöll värme och kärlek. Vi väntar med spänning på nästa pjäs som Teater Grannfolket sätter upp!

Carita Haaksi, vice ordförande

Lämna svar